Ruski prirodni lek za štitnu žlezdu


 Štitna žlezda ili štitnjača predstavlja najveću endokrinu žlezdu u ljudskom telu koja igra veoma važnu ulogu u kontroli metaboličkih procesa putem produkcije hormona. Odmah nakon dijagnostikovanja, problem sa štitnom žlezdom konstantno mora biti kontrolisan od strane lekara specijaliste.

Pored konvencionalne medicine, kao dodatak terapiji mogu se uključiti prirodni lekovi čiji sastav doprinosi normalnom radu štitne žlezde i smanjuje tegobe koje prate postojeća oboljenja. U sklopu ruske prirodne medicine nalaze se efektna rešenja preporučena od strane stručnjaka.

NAJČEŠĆE BOLESTI I POREMEĆAJI ŠTITNE ŽLEZDE

1. HIPOTIREOZA

Ova pojava predstavlja stvaranje manje količine tiroidnih hormona, a samim tim i usporavanje metabolizma. Vrlo je česta kod žena i to uglavnom u obliku autoimune bolesti Hašimoto tireoiditisa.

Razvoj bolesti je veoma spor, a uzročnici su najčešće genetski faktor, premalo ili previše joda unetog u organizam putem ishrane, oštećenja na štitnoj žlezdi i sprovedena terapija radijaciom radi lečenja raka u predelu glave ili vrata.

Osoba sa hipotireozom je često veoma umorna i depresivna, ima problem sa suvom kožom i konstantno joj je hladno. Hipotireoza se dijagnostikuje putem testa krvi u kom se traži visok nivo TSH hormona radi potvrde prisustva oboljenja.

2. HIPERTIREOZA

Predstavlja kontrast hipotireozi i ređe se javlja od nje i u ovom slučaju dolazi do ubrzavanja metaboličkih procesa u telu. U najvećem broju slučajeva ispoljava se u formi Grejvsove bolesti – takođe autoimune bolesti gde imunitet kreira antitela koja signaliziraju štitnjači da pojača proizvodnju hormona.

Uzroci nisu još uvek dovoljno proučeni i utvrđeni pa se za sada prema dosadašnjim istraživanjima smatra da je genetika odgovorna za pojavu hipertireoze. Obolela osoba često oseća nagli priliv energije, ali i brzo zamaranje.

Među simptomima su i ubrzan puls, česta defekacija, drhtanje ruku, nervoza i anksioznost.

3. NODUSI NA ŠTITNOJ ŽLEZDI

Nodusi ili čvorovi na štitnjači su česti i smatra se da više od polovine ljudi starijih od 60 godina ima bar jedan. Pojavljuju se pojedinačno ili grupno i mahom ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Međutim, događa se da oni ukazuju na razvoj hipotireoze ili hipertireoze ili moguću pojavu raka u predelu štitnjače.

4. UVEĆANJE ŠTITNE ŽLEZDE

Ovakav poremećaj je poznat i kao gušavost, a definiše kao rast štitnjače koji nije kancerogen. Najčešće ga pokreće manjak joda u ishrani i moguć je u bilo kom starosnom dobu.

Simptomi su vidljivi otok na vratu, promene u boji glasa, otežano disanje i poteškoće sa gutanjem.

RUSKI PRIRODNI LEKOVI ZA HIPOTIREOZU

  • Samleti 15 mladih borovih šišarki tako da ih pretvorite u prah. Preliti sa 50ml kvalitetne votke i sve držati da odstoji u zatvorenoj staklenoj tegli 10 dana. Posle toga procediti sadržaj i uzimati tri puta dnevno po 5 kapi. Terapija treba da traje najduže 3 nedelje.

Rusi vrlo dobro znaju koliko su borove šišarke korisne za ljudski organizam, a između ostalog su značajne i kod tretiranja usporenog rada štitnjače. Prikupljaju se mlade, zelene šišarke koje su odlične i za bolesti respiratornog trakta i sistema organa za varenje. Šišarke bora mogu se uzimati i za jačanje oslabljenog imunološkog sistema, ali i kao prevencija moždanog udara.

  • Crni luk presecite na pola. Pomoću obe polovine uveče pre odlaska u krevet masirajte vrat i koncentrišite se na deo gde se nalazi štitnjača. Ostavite sok da deluje tokom noći i ujutru nije potrebno da ga ispirate. Ponavljajte ovo svake večeri pre spavanja.

Sok sirovog crnog luka nakon topikalnog nanošenja podstiče rad štitne žlezde kod pacijenata sa hipotireozom. U njegovom sastavu nalazi se i vitamin C koji doprinosi funkciji odbrambenog sistema tela.

Osim toga, svež crni luk ima i antibakterijsko, antiinflamatorno i antikancerogeno dejstvo, što je dokazano putem medicinskih istraživanja. Primećeno je i blagotvorno delovanje na psihu pacijenata što ublažava depresiju i poboljšava kvalitet noćnog sna.

  • Kafenu kašičicu gljive čaga u formi praha rastvorite u 100-200ml tople vode. Uzimati ovaj prirodni lek 3 puta dnevno, tačnije pola sata pre svakog glavnog obroka. Terapija traje najduže dva meseca, a prekidi tokom uzimanja čage se određuju od strane lekara procenom zdravstvenog stanja pacijenta.

Ruska gljiva čaga odlična je za regulaciju hormonskog disbalansa i lečenje hipotireoze. Aktivne komponente u sastavu čage čine je super namirnicom, kao i lekom za druge zdravstvene probleme nevezane za štitnu žlezdu.

Pored toga što jača imunitet, ublažava upalne procese u telu, čaga sprečava nastanak raka. Osim toga, njeno konzumiranje smanjuje nivo šećera i holesterola u krvotoku.

  • Pripremite oblog tako što ćete natopiti pamučnu krpu ili gazu smešom zagrejanog ricinusovog ulja i 2-3 ispasirana čena belog luka. Stavite ga na vrat uveče pre spavanja, prekrijte ga parčetom providne folije i dodatno obmotajte peškirom da bi se održala toplota. Ujutru očistiti kožu pomoću sode bikarbone i mlake vode.

Prodirući kroz kožu vrata, ricinusovo ulje blagotvorno deluje na štitnu žlezdu koja proizvodi nedovoljno hormona. Smanjuje postojeće upale, podstiče čišćenje organizma od toksina i smiruje otečene limfne čvorove.

S druge strane, beli luk je posebno sredstvo za podsticanje metabolizma i ublažavanje pojedinih simptoma koji prate hipotireozu. Aktivni sastojci čenova se najlakše oslobađaju pasiranjem. Oni takođe deluju antibakterijski i antivirusno.

  • U 1l vode prokuvajte 200g ovsa. Nakon pola sata termičke obrade, procedite vodu i njom nakvasite pamučnu krpu koju ćete ostaviti da se prosuši i takvu staviti na vrat. Ostavite pripremljen oblog da deluje u toku noći.

Bogatstvo vlakana, kao i zavidne količine vitamina B i selena čine ovas sjajnim prirodnim lekom za usporen rad štitnjače. Normalizuje se produkcija hormona i tretira hormonski disbalans.

Ovas je veoma bogat antioksidansima koji sprečavaju oštećenja na tkivima izazvana uticajem slobodnih radikala. Zatim, ova vrsta žitarice normalizuje nivo ukupnog holesterola u krvi i glukoze, a značajna je i za regulisanje telesne težine.

RUSKI PRIRODNI LEKOVI ZA HIPERTIREOZU

  • Tri puta dnevno, pola sata pre jela, ispod jezika stavljajte po 30mg matičnog mleča.

Matični mleč je pčelinji proizvod vrlo dragocen kod hipertireoze i njegovo korišćenje stabilizovaće stvaranje hormona i metaboličke procese. Sadrži vitamine B grupe, kao i posebne tipove proteina i lipida. Leči upale i služi kao podrška imunitetu u borbi protiv štetnih mikroorganizama koji uzrokuju različite infekcije. Lekovito dejstvo matičnog mleča je značajno i za zdravlje kože.

  • Supenu kašiku nadzemnog dela lekovite biljke srdačice preliti sa 200ml vrele, proključale vode. Procediti nakon 15 minuta stajanja i piti tri puta dnevno.

Rusi leče pojačanu funkciju štitnjače i pomoću srdačice. Delovanje srdačice je umirujuće, što u određenoj meri kontroliše hipertireozu.

Međutim, njen naziv govori da je od velike važnosti njeno blagotvorno delovanje na srce i krvne sudove, sprečavajući razvoj opasnih kardiovaskularnih oboljenja. Potom, nikako ne treba zanemariti njenu ulogu kod ublažavanja simptoma astme i poteškoća sa mokrenjem.

  • U odnosu 1:10, cvetove crvenog gloga stavite na dno tegle i prelijte ih 70% alkoholom. Zatvorite teglu poklopcem i ostavite je da miruje 7 dana. Nakon ovog vremenskog perioda, uzimati 15-30 kapi pre svakog glavnog oboka, odnosno doručka, ručka i večere.

Smanjenje inteziteta tegoba, kao i eliminisanje pojedinih, kod hipertireoze moguće je korišćenjem cvetova gloga. Glog je prepun aktivnih komponenata, polifenola, vrlo moćnih antioksidanasa, a u ruskoj narodnoj medicini se od davnina koristi za smanjenje rada štitne žlezde. Uzimanje ove lekovite biljke spušta krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Isto tako, glog je zaslužan i za poboljšano varenje unete hrane zbog velikog procenta vlakana u svom sastavu. Ponaša se i kao blag sedativ, što je korisno kod tretiranja anksioznosti.

  • Ispasirati u blenderu 20g brusnica i 20g borovnica. Preliti voće sa 500ml votke i čuvati smešu u staklenoj flaši na tamnom mestu da odstoji šest dana. Za to vreme promućkati nekoliko puta sadržaj flaše. Tri puta na dan nakon obroka popiti po jednu supenu kašiku leka. Terapija traje najduže 30 dana.

Bobičasto voće, naročito borovnice i brusnice, predstavlja pravo blago za pacijente sa hipertireozom pružajući im neophodno olakšanje i iščezavanje pojedinih simptoma. Njihov redovan unos održava dobro zdravlje kože i kostiju. Pruža zaštitu od opasnih srčanih oboljenja i spušta povišen krvni pritisak zahvaljujući vitaminima, fitonutrijentima i folnoj kiselini.

  • U šolju proključale vode sipati dve kašičice usitnjene hrastove kore. Natopiti pamučnu krpu ili gazu u lekovitu tečnost pa je preko noći držati kao oblog na vratu. Odgore obavezno pokriti peškirom.

Spoljašnja upotreba kore belog hrasta olakšaće borbu protiv hipertireoze. Ona je prepuna dragocenih vitamina i minerala među kojima se posebno ističu vitamin B12 i gvožđe. Ponaša se kao antiseptik prilikom lečenja infektivnih bolesti i deluje protivupalno.

Svojom sposobnošću da suzi tkivo hrastova kora istovremeno pruža pomoć kod proširenih vena. I kod respiratornih problema ovaj prirodni lek je našao primenu – pogotovo tokom izbacivanja suvišnog sekreta.

SAVETI RUSKIH STRUČNJAKA ZA OSOBE SA PROBLEMATIČNOM ŠTITNOM ŽLEZDOM

Ruski lekar, dr Oleg Torsunov, objašnjavao je uticaj emocija na rad štitne žlezde i o tome koliki pozitivan ili negativan uticaj mogu imati. On je dao odličan predlog za suzbijanje loših misli i stresa, a to je pevanje. To je najbolji način za psihičko rasterećenje, a samim tim i dodatno ublažavanje tegoba vezanih za štitnjaču.

Juri Belenkov, doktor medicinskih nauka, profesor i član Ruske akademije nauka, skrenuo je pažnju na vezu između hipotireoze i hroničnih kardiovaskularnih oboljenja.

S obzirom da problemi sa srcem i krvnim sudovima nisu retkost kod pacijenata sa problematičnom štitnom žlezdom, dr Belenkov ističe da je prevencija moguća i jednostavna. Ona se svodi na unos dovoljnih količina joda iz prirodnih izvora kao što su morska riba, kravlje mleko i jaja.

Коментари